SHAHRIZAT RASHID & LEE

PRIVACY NOTICE

Introduction

Our firm provides a full range of legal services to meet the needs of today's changing business environment.  We provide our clients with specialist and expert advice on an increasingly voluminous and complex legal framework that transcends borders.

This Privacy Notice is issued to all our valued clients / prospective clients, pursuant to the requirements of the Malaysian Personal Data Protection Act 2010.  In the course of your dealings with us, we will request that you provide data and information about yourself to enable us to provide our legal services to you.  Please note that besides the requirements under the Personal Data Protection Act 2010, we are bound by our professional obligation to keep confidential any information that you provide to us.  


Scope of Policy  

For the purposes of this Privacy Notice the definition of ‘Personal Data’ is as it appears in Section 4 of the Personal Data Protection Act 2010. ‘Personal Data’ is any information that identifies a person or makes it possible for a person to be identified, whether directly or indirectly.  Such Personal Data could include name, age, identity card number, passport number, address, gender, date of birth, marital status, occupation, contact information, race, ethnic origin and nationality.


Purpose of Collecting Personal Data

The Personal Data you provide will be collected, used and otherwise processed by us for, amongst others, the following purposes:

a) Providing and administering legal services requested and to use/disclose the information for any purpose related to the provision of the requested legal services  
b) To provide information to anyone working with or for our firm as needed for the provision of our legal services
c) Our internal record keeping
d) To collect debts owed to our firm; and 
e) To comply with legal and regulatory requirements.

Disclosure of Personal Data
The Personal Data which you have provided to us will generally be kept confidential but your Personal Data may be disclosed to the following categories of parties, depending on the nature of services that we provide to you:
a)    any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a government agency;
b)    government agencies and statutory authorities;
c)    our auditors, consultants, accountants or other financial or professional advisors;
d)    our local and foreign third party service providers as may determine to be necessary or appropriate;
e)    our affiliates and associated foreign partners; and
f)    any other individuals or organizations with your consent or instruction. 

Protection of Personal Data / Information

We shall keep and process your data in a secure manner.  We endeavor, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your Personal Data and the accidental loss or destruction of, or damage to your Personal Data.  We are committed in ensuring your Personal Data / Information is secure and we shall require any third party that handles or processes your personal information for us to do the same.


Data Transfer & Sharing

Your Personal Data may be transferred to our associates outside the country if so required given the type of legal services that we are providing to you and the nature of the transaction.  Your Personal Data in that country will therefore be subject to the laws, including any personal data protection laws of that particular country.
 
Client’s Right of Access and Correction

Subject to payment of a fee, you have the right to request access to and correction of your Personal Data held by us. In this respect, you may:

a)    Check whether we hold or use your Personal Data and request access to such data;
b)    Request that we correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date;
c)    Request that your Personal Data is retained by us only as long as necessary for the fulfillment of the purposes for which it was collected;
d)    Request that we specify or explain its policies and procedures in relation to data and types of Personal Data handled by us; and
e)    Withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.
The department to whom written requests for access to Personal Data or correction and/or deletion of Personal Data or for information regarding policies and procedures and types of Personal Data handled by us is as below:

Department Name:    Intellectual Property & Technology Practice
Contact No.:    03- 2710 5555 ext. 311 /304 / 204 / 332
Fax No.:    03 2710 3104
Contact Person & Email Address:    Michele Yeoh (Partner): michele.yeoh@srl-law.com.my
Khairul (Associate): khairul@srl-law.com.my
 
Changes to Our Privacy Notice

Shahrizat Rashid & Lee reserves the right to change this Privacy Notice from time to time.  All revisions to this Privacy Notice will be posted on our website at www.srl-law.com.my.

Other Information / Questions / Concerns

If you have any question or concern and to learn more about our Privacy Notice, please do not hesitate to call our Intellectual Property & Technology Practice Department.

Your consent

By disclosing your Personal Data to us, you agree and consent to us processing your Personal Data for the purposes stated in this Privacy Notice. Nevertheless, you still have the right to withdraw your consent or restrict the purpose(s) and method(s) in which we process your Personal Data and the personal data relating to other persons who may be identified from your Personal Data at any time in accordance with the terms of this Privacy Notice.


 

SHAHRIZAT RASHID & LEE

NOTIS PRIVASI

Pengenalan

Firma kami menyediakan pelbagai perkhidmatan peundangan bagi memenuhi keperluan semasa. Kami menyediakan kepada anak guam kami dengan kepakaran dan nasihat pakar berkenaan dengan rangka kerja undang-undang yang semakin berkembang dan kompleks yang melangkaui sempadan.

Notis Privasi ini disampaikan kepada semua anak guam yang kami hargai / bakal anak guam, selaras dengan keperluan-keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010. Dalam melaksanakan urusan anda dengan kami, kami akan meminta anda untuk menyerahkan data dan maklumat berkenaan dengan diri anda bagi membolehkan kami memberikan perkhidmatan perundangan kami kepada anda. Sila ambil perhatian bahawa selain daripada keperluan-keperluan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, kami terikat dengan kewajipan profesional kami untuk merahsiakan sebarang maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami.  


Skop Polisi  

Bagi tujuan Notis Privasi ini, definisi perkataan ‘Data Peribadi’ adalah seperti yang terdapat dalam Seksyen 4 Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. ‘Data Peribadi’ ialah sebarang maklumat yang mengenal pasti seseorang atau membolehkan seseorang untuk dikenal pasti, sama ada secara langsung atau tidak langsung. Data Peribadi tersebut boleh termasuk nama, umur, nombor kad pengenalan, nombor pasport, alamat, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, pekerjaan, maklumat perhubungan, keturunan, asal usul etnik dan kewarganegaraan.


Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

Data Peribadi yang diberikan oleh anda akan dikumpulkan, digunakan dan juga diproses oleh kami untuk, antara lain, bagi tujuan-tujuan seperti yang berikut:

a) Penyediaan dan pentadbiran perkhidmatan perundangan yang dipohon dan untuk menggunakan/mendedahkan maklumat bagi sebarang tujuan berkaitan dengan perkhidmatan undang-undang yang dipohon; 
b) Untuk memberikan maklumat kepada sesiapa yang bekerja dengan atau untuk firma kami seperti yang diperlukan bagi memberikan perkhidmatan perundangan kami;
c) Penyimpanan rekod dalaman kami;
d) Untuk memungut hutang yang terhutang kepada firma kami; dan
e) Untuk mematuhi keperluan-keperluan undang-undang dan peraturan.

Pendedahan Data Peribadi
Data Peribadi yang diberikan kepada kami secara amnya akan dirahsiakan, tetapi Data Peribadi anda mungkin akan didedahkan kepada kategori pihak-pihak seperti berikut, bergantung kepada jenis perkhidmatan yang kami berikan kepada anda:
a)   mana-mana individu yang kepadanya kami terpaksa atau diperlukan untuk berbuat demikian di bawah undang-undang atau sebagai respons kepada agensi kerajaan;
b)    agensi-agensi kerajaan atau pihak-pihak berkuasa berkanun;
c)    juruaudit-juruaudit, perunding-perunding, akauntan-akauntan kami atau lain-lain penasihat kewangan atau profesional;
d)    pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga tempatan atau luar negara kami sebagaimana yang akan ditentukan sebagai perlu atau sesuai;
e)    sekutu dan rakan kongsi luar negara yang berkaitan; dan
f)   mana-mana individu lain atau organisasi-organisasi dengan keizinan atau arahan anda.  

Perlindungan Data Peribadi

Kami akan menyimpan dan memproses data anda dalam cara yang selamat dan terkawal. Kami berusaha, jika boleh dipraktikkan, untuk melaksanakan perlindungan pentadbiran dan keselamatan yang sesuai dan prosedur-prosedur menurut undang-undang dan peraturan-peraturan yang diguna pakai bagi mengelakkan pemprosesan Data Peribadi anda yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang dan kerugian yang tidak sengaja atau kemusnahan kepada, atau kerugian kepada Data Peribadi anda. Kami komited dalam memastikan Data Peribadi anda adalah selamat dan kami akan menetapkan bahawa mana-mana pihak ketiga yang mengendalikan atau memproses maklumat peribadi anda bagi pihak kami untuk melakukan perkara yang sama.


Pemindahan & Perkongsian Data

Data Peribadi anda mungkin akan dipindahkan kepada rakan sekutu kami di luar negara jika diperlukan berbuat demikian, tertakluk kepada jenis perkhidmatan perundangan yang kami berikan kepada anda dan jenis transaksi tersebut. Oleh itu, Data Peribadi anda di negara berkenaan akan tertakluk kepada undang-undang, termasuk sebarang undang-undang perlindungan data peribadi bagi negara tersebut.
 
Hak Akses dan Pembetulan

Tertakluk kepada bayaran fi, anda mempunyai hak untuk memohon akses kepada Data Peribadi Anda dan membuat pembetulan maklumat berkenaan yang dipegang oleh kami. Bagi tujuan ini, anda boleh:

a)    Menyemak sama ada kami memegang atau menggunakan Data Peribadi anda dan memohon akses kepada data tersebut;
b)    Memohon supaya kami membetulkan sebarang Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini;
c)   Memohon supaya Data Peribadi anda dikekalkan oleh kami selama yang diperlukan sahaja bagi memenuhi tujuan-tujuan yang mana ia telah dikumpulkan;
d)    Memohon supaya kami menentukan atau menjelaskan polisi-polisi dan prosedur-prosedur berkaitan dengan data dan jenis-jenis Data Peribadi yang dikendalikan oleh kami; dan
e)   Menarik balik, sepenuhnya atau sebahagiannya, keizinan anda yang telah diberikan terdahulu, tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang yang terpakai, syarat-syarat kontraktual dan satu tempoh masa yang munasabah.
Jabatan yang bertanggungjawab untuk menerima permohonan bertulis untuk akses kepada Data Peribadi atau pembetulan dan/atau penghapusan Data Peribadi; ATAU untuk maklumat berkenaan dengan polisi-polisi dan prosedur-prosedur dan jenis-jenis Data Peribadi yang dikendalikan oleh kami adalah seperti yang di bawah:

Nama Jabatan:   Intellectual Property & Technology Practice
No. Telefon:    03-2710 5555 ext 311/304/204/332
No. Faks:   03-2710 3104
Individu yang boleh dihubungi & Alamat E-mel:  Michele Yeoh (Partner): michele.yeoh@srl-law.com.my
Khairul (Associate): khairul@srl-law.com.my
 
Perubahan kepada Notis Privasi Kami

Shahrizat Rashid & Lee berhak untuk mengubah Notis Privasi ini dari masa ke semasa. Segala semakan kepada Notis Privasi ini akan dipaparkan di dalam laman web kami di www.srl-law.com.my

Lain-Lain Maklumat / Soalan / Pertanyaan

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau pertanyaan dan ingin mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan dengan Notis Privasi kami, sila hubungi Jabatan Intellectual Property & Technology Practice kami.

Kebenaran Anda

Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami, anda dengan ini bersetuju dan membenarkan kami memproses Data Peribadi Anda untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.  Walau bagaimanapun, anda berhak untuk menarik balik kebenaran yang anda berikan atau mengehadkan tujuan dan cara kami memproses Data Peribadi Anda dan juga Data Peribadi berkaitan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada Data Peribadi Anda pada bila-bila masa mengikut terma-terma Notis Privasi ini.